Att planera mat
Innan man åker iväg på sin hajk, övernattning eller sitt läger är det viktigt att lägga lite tid på att planera maten. Maten är en av de viktigaste delarna av en uteupplevelse. Maten har magisk kraft att pigga upp ett surt gäng blöta scouter. Det är helt omöjligt att slå upp ett tält eller ett vindskydd när blodsockret är lågt. Maten ger oss energi och något mysigt att samlas kring. Vi lägger mycket tid på att hitta en fin övernattningsplats och en bra hajkrutt så varför inte spendera lite tid med att planera den viktiga maten?
Att tänka på:
• Snåla inte med portionerna. Man blir hungrig utomhus och är man dessutom på hajk går det åt mycket energi. (läs mer i kapitlet om vätska och energi)
• Skall du ut på hajk gäller det att tänka lättvikt. Ta inte med matvaror med massa vatten i. Torkad mat som pasta, ris, linser och couscous är perfekt.
• Glöm inte att ta med kryddor. Det finns inte något mer tråkigt än okryddad mat. Även enkla rätter med simpla ingredienser blir goda med lite kryddor. Planera i förväg vilka kryddor som passar till de rätter ni tar med. Lök är också en krydda. Och glöm för allt i världen inte att ta med vitlök.
• Planera en lyxmiddag. Inte varje rätt kan vara lyxig på en vanlig hajk eller övernattning. Ofta har man begränsad budget och det är svårt med kylmöjligheterna. Men det är väldigt bra att ha en lyxigare middag några dagar in på hajken att se fram emot.
• Går routen förbi civilisationen? I så fall kanske man kan proviantera längs vägen. Om färskvaror kan fyllas på öppnas nya möjligheter för kreativa menyer. Vill du bli dagens superhjälte planerar du in ett glass stopp.
• Välj och planera fullkorns alternativ. Fullkorn mättar bättre.
• Ta bara med det du behöver. Innan ni åker iväg, mät upp den pasta och det ris ni skall använda. Att bära med sig en hel paket när man bara behöver halva är onödigt. Dessutom är paketen ofta ett paket i ett annat paket. En plastpåse i en kartong tex. Ytterförpackningen tar massa onödig plats. Ta inte med den. Men se till att tillagningsinstruktionen kommer med. Klipp bort den från kartongen och lägg ner den i påsen med tex riset. Det finns mer än mat där man inte behöver ha med hela paketet. Visste du att det bara går åt 2 msk diskmedel per person och vecka! Måste hela flaskan med eller kan man kanske hälla över den mängd som går åt i en annan mindre flaska?
• Att planera maten kan bli en spännande resa i sig. Ni kan ägna en hel termin till att undersöka vad som finns i affären, beräkna vad det kostar att köpa maten och torka mat som skall användas på resan. Kanske kan man provlaga någon rätt? Mat är kul och kan bli ett helt terminsprogram!
• Planera gärna mat där man lagar allt i en gryta. Enkelt och bra speciellt om man använder stormkök och bara har ett. Om man skall laga i två grytor hinner den ena bli kall när man lagar den andra. Exempel kan vara risotto och jambalaya.
• Kött? Nja det blir dåligt fort. Men fryst håller det bättre. Frys in kött som inte skall ätas första dagen. Maten håller sig färsk och tinar lagom till andra eller tredje dagen (beroende på hur kallt det är ute) och under tiden håller den frysta maten annan mat kall. Köttalternativ som inte blir dåliga är bättre att välja. Se kapitlet för ”tips för bra mat”.
• Laga mat till middag som man kan äta till lunch nästa dag. Koka tex mer pasta på kvällen än man äter till middag och använd till pastasallad till lunch nästa dag. Gör för mycket köttfärssås till kvällsspagettin och gör köttfärsmackor till lunch dagen efter.
• Förläng hållbarheten på matvaror med god hygien. Om en vara skall användas till flera måltider är det en bra ide att dela den i så många bitar som det är måltider så att den inte tas upp och ner ur och i paket och påsar. Packa om. Många av paketen man köper är inte återförslutningsbara. Förvara maten så svalt det går. Ställ inte ryggsäcken i solen.
Packningen är också ett måste att planera. Maten man skall göra påverkar vad man måste ta med sig. Ett bra ”kök” borde innehålla:
• Slev
• Visp
• Kniv
• Skärbräda
• Gryta. Tänk på att det ofta behövs en stor. Skall ni laga mat på stormkök ta då med en extra gryta som stormköket kan passa i när man packar. På så vis tar den inte mycket mer plats än stormköket men man får massa mer plats att laga mat.
• Har ni med hård ost? Glöm inte osthyvel!
• Skall ni laga tex pasta? Hur skall ni sila bort vattnet? Det finns fiffiga skärbrädor med hål i som man kan använda som ”durkslag”
• Decilitermått är bra att ha om man inte har kåsa med mått i såklart.
• Plastpåsar, det kan behövas både fryspåsar att packa rester i eller packa om maten i och även påsar att använda till sopor.
• Folie är bra att laga mat i eller på. Men tänk på att det inte är miljövänligt så använd inte för mycket.
• Vindskydd till köket. (ett stormkök kokar mycket snabbare om man sätter ett vindskydd av plåt runt, det finns också att köpa)