Tips på bra mat

Bra mat att ha med på hajk läger eller övernattning är mat som inte blir dålig. Det är förstås olika förutsättningar på olika slags aktiviteter. På en övernattning i stuga finns kanske kylskåp och då behöver man inte tänka lika mycket på hållbarheten. På läger har man oftast med lådor att förvara maten i och ett kökstält att ha lådorna i. Då behöver man inte tänka på vikten och packningssättet lika mycket som om man skall på hajk. Det finns frystorkad hajkmat att köpa men den är ofta dyr och inte alltid så rolig. Med lite planering kan man göra goda maträtter av enkla medel som uppskattas mycket mer än färdigmaten.

B00002091-225x300

Här kommer tips på mat som är bra att ha med sig på alla slags utfärder. Maten håller bra och behöver inte kylas.

  • Tortellini, torkad pasta med fyllning som bara kan blandas med sås eller ost och vips har man en färdig, god rätt.
  • Pasta, ris, bönor, linser, couscous. Torkad mat som enkelt kokas och lagas till. Lätt att bära och tar lite plats i väskan.
  • Mjukost på tub. Vanlig hårdost håller sig bättre än man tror men en varm sommardag blir den snabbt tråkig och ser inte så aptitligt ut. Mjukost på tub behöver inte kylas och smakar gott. När tuben väl öppnats bör man äta upp den inom någon dag. Mjukosten kan bli en räddare i nöden när blodsockret sjunkit för lågt för fort. Det går snabbt att göra en knäckemacka med mjukost och situationen är räddad.
  • Knäckebröd är gott och blir inte torrt som mjukt bröd, det är ju redan torrt. Tänk på att packa det på ett ställe i väskan där det inte krossas. Om man vill vara säker på att det inte bara är smulor kvar när det är dags att fika kan man packa brödet i en hård burk.
  • Kaviar, behöver inte heller kylas och är gott pålägg.
  • Rökt eller torkad skinka, annat kött blir snabbt dåligt utanför kylen men rökt eller torkad skinka, rökt korv och andra charkprodukter håller bra. Kassler är ett bra alternativ till kött i tex pastasås. Kasslern är färdiglagad och man behöver inte tänka på att det blir genomstekt och den behöver inte kylas i packningen. Rimmat fläsk och bacon håller minst en vecka utan kyla. Falukorv är billigt, gott och också färdiglagat när man köper den. All rökt korv och kött är perfekt att ha med och håller ca en vecka utan kyla.
  • Mjölk? Nja det blir också dåligt fort. Men det finns pulvermjölk som blandas med vatten och man märker knappt någon skillnad speciellt om mjölken skall användas som ingrediens tex i pannkakor. Det finns också mjölk med extra lång hållbarhet som man kan välja istället för vanlig mjölk.
  • Ägg är gott och kan användas i massor av rätter. Att många har ägg i kylskåp hemma är helt onödigt. Ägg håller utmärkt i rumstemperatur. Men det är en riktigt bra ide att packa äggen noga i en hård burk så att de inte kraschar i packningen. Det finns speciella burkar som ser ut som en äggkartong men är i hårdplast för att skydda äggen att köpa.
  • Frystorkad soppa är bra mat. Speciellt de söta varianterna som tex nyponsoppa är ofta väldigt goda och passar både som mellanmål och efterrätt. Lunch/middagsvarianterna av tex grönsakssoppa och andra likande soppor kan ibland vara tråkiga. Men man livar enkelt upp dem genom att tex tillsätta pasta i soppan eller kött som tex korvslantar. Servera med macka och man har en mättande rätt.
  • Torr degblandning är ett utmärkt sätt att få god fika eller smörgås även när man varit ute flera dagar och köpt bröd blivit torrt för länge sedan. I bakningsdelen hittar ni exempel på degblandningar man enkelt gör hemma i plastpåsar och sen tillsätter man bara degvätskan när det är dags att baka.
  • Kaffe, the eller choklad värmer kalla händer och magar. Enkelt att packa och förvara.
  • Pastej på tub, nuförtiden finns pastejer på tub och burk som inte behöver kylas och som är goda pålägg. Det finns tex kycklingpastej och fiskpastej. Du hittar dem ofta i hyllan för arabisk mat.
  • Buljong, är en utmärkt krydda i många rätter. Blir en enkel soppa som kan piffas upp med pasta eller grönsaker för en matigare soppa. Tar minimal plats och är en bra backupplan.
  • Örter finns på en slags buljongtärning. Gott att krydda med.
  • Citron på flaska, enkelt och gott som krydda i maten eller för att piffa upp och variera dricksvattnet.

Basvaror

  • Kaffe och tepåsar
  • Kakao/chokladpulver
  • Socker/sötningsmedel
  • Smaksättning/kryddor och örter, buljongtärningar
  • Nudlar, pasta, ris
  • Äggpulver, mjölkpulver
  • Matolja
  • Potatismospulver
  • Havregryn
  • Parmesanost
  • Jordnötssmör
  • Marshmallows
  • Såser (torkade)
  • Torkad frukt och grönsaker
  • Torkade bönor, linser och ärtor
  • Torkad soppa
  • Kakmix/bakmix

Snabbmat som ej behöver tillagas

  • Mjukost
  • Potatischips
  • Energi och fiberkakor
  • Hemgjord hajkmix
  • Torkad/rökt kött och korv
  • Nötter

Bröd och kex

  • Brödmix
  • Salta kex
  • Knäckebröd