Fiffiga siffror

Ofta är man många som skall med och då kan det vara riktigt svårt att veta hur mycket mat som behövs. Ofta köper man mat i vikt tex mjöl i kilo, men i receptet står det i deciliter. Hur mycket skall man ha då?

calculating-panoramic_12716

Här kommer lite hjälp på vägen:

Mått

1 krm= 1ml 1 kg= 10 hg 1 lök = ca 75 gr
1 tsk= 3 ml 1 hg= 100 gr 1 morot = ca 100 gr
1 msk= 15 ml 1 dl= 7msk 1 potatis  = ca 100 gr
1 cl= 10 ml 1 kåsa (traditionell) rymmer 3,5 dl 1 tomat = ca 100 gr
1 dl= 10 cl 1 ägg = ca 60 gr
1l= 10 dl 1 äpple = ca 125 gr

Omräkningstabell

vikter i gram

  1 dl 1 msk   1 dl 1 msk
Havregryn 40 5 Ris 80 15
Kakao 40 5 Salt 125 19
Lingonsylt 115 17 Senap 110 16
Makaroner 40 Sirap 125 19
Margarin 90 15 Socker 85 12
Matolja 90 15 Tomatpuré/

ketchup

120 18
Riven ost 34-50 6 Vetemjöl 60 10

Portioner

1 pers

10 pers 1 pers

10 pers

Pasta 100 gr 1 kg Fil 1 dl 1 l
Ris 1 dl/80 gr 1 l/800 gr Cornflakes 30 gr 300 gr
Potatis 250 gr 2,5 kg Äpplemos 15 gr 150 gr
Måltidsdryck 3 dl 3 l Mjukt bröd 2 skivor 1 limpa
Knäckebröd 2 skivor 20 skivor Smör (till smörgås) 15 gr 150 gr
Ost (pålägg)

 

20 gr 200 gr Kaviar 5 gr 50 gr
Prickig korv (pålägg) 10 gr 100 gr Skinka (pålägg) 10 gr 100gr
Mjukost 5 gr 50 gr The Ca 1 tsk/1 påse Ca 1 dl/10 påsar
Juice 2 dl 2 l