Vätska och energi

Vätska

Ett av de vanligaste felen som många oerfarna vandrare gör är att de inte dricker tillräckligt med vatten eller får i sig för lite energi medan de är ute och vandrar. En vandrare som inte dricker och äter ordentligt blir snabbt trött, tappar humöret och ofta blir det större risk för olyckor etc. Så se till att dricka och äta ordentligt. Speciellt vid ansträngande vandring uppför eller med full packning.

Enligt försvarets överlevnadshandbok behöver en vuxen människa 2,5 liter vatten per dygn och ännu mer om man är fysiskt aktiv.

fjallba-300x224

Ett bra knep för att dricka mer är att använda sig av ett vätskesystem för då dricker man ofta mer för man behöver inte stanna och ta upp vattenflaskan hela tiden för att kunna dricka. Vandrar man med scouter kan man inte styra deras utrustning och då är det viktigt att patrullen ser till att stanna ofta och dricka. Ett bra tips kan vara att utse en pausansvarig som tar tid och säger till när det är dags att stanna. På så vis glömmer man inte.

Hur mycket vatten man behöver packa med sig när man ska ut på vandring är väldigt beroende på vart man vandrar samt hur mycket vatten man behöver till sin matlagning. Vatten är tungt att bära på så man vill helst bära på så lite som möjligt samtidigt som det är väldigt viktigt att man får i sig tillräckligt med vätska när man är ute. Se till att försöka planera routen så att det finns påfyllningsplatser längs vägen på så vis slipper man bära på så mycket vatten och man får nytt färskt vatten regelbundet.

Att tänka på när man packar med sig vatten:

  • När kan jag fylla på vatten nästa gång och hur mycket behöver jag tills dess.
  • Hur mycket vatten behöver jag till matlagningen? Kan jag kanske laga något som behöver mindre vatten?
  • Hur varmt är det? (Är det varmt och soligt kommer du behöva mer vatten)
  • Packa vattnet högt upp i ryggsäcken och nära ryggen då det är tungt.

Salt

Vätskebrist gör att man blir trött, torr i munnen och får sämre prestationsförmåga. Nästa skede är törst, bristande aptit, illamående, rodnad, ökad puls och höjd temperatur. Om man då inte dricker kan man bli yr, få huvudvärk och stickningar i musklerna. Kraftig vätskebrist är direkt livshotande.

– Vi behöver en mineralbalans i blodet och uttorkning sätter den balansen ur spel. Man kan faktiskt dricka för mycket vatten också. Lyssna till kroppens signaler och drick alltid när munnen börjar kännas torr. Särskilt äldre och små barn behöver erbjudas dryck ofta när det är varmt.

Uttorkad? Då är det bra att dricka vätskeersättning, som snabbt reglerar både vätske- och salthalten i kroppen. Det kan därför vara bra att packa med vätskeersättning tabletter som köps på apotek. Ett annat sätt att fylla på med salter kan vara en macka med kaviar.

Man kan också göra egen vätskeersättning:

Ingredienser:

1 liter vatten

1 tsk salt

6 tsk socker eller druvsocker

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet.
  2. Tillsätt sockret och saltet.
  3. Kyl vätskan snabbt och förvara i kylskåp.

Tips. Smaksätt gärna vätskeersättningen med exempelvis citron. Då smakar den bättre och blir lättare att dricka.

Energi

Det är viktigt att fylla på med energi också. Se till att packa med fika med rikligt med energi. Bland recepten finns exempel på snask och kakor som är enkelt att ta fram ur ryggsäcken och fylla energidepåerna med. En vandring kan vara hur underbar som helst. Men med lågt blodsocker blir det snabbt sura miner, bråk och tråkigt.

Så mycket energi går åt:

Vandring med packning:

Personvikt 60kg 70kg 85kg
Energiåtgång/timme 413 kcal 493 kcal 604 kcal