Torka mat

Säg torkad mat och jag brukade få utslag. Tråkig, smakfattig mat i trista förpackningar. Alltid små portioner man inte blev mätt på. Men det går utmärkt att torka mat själv. På så vis kan man torka det som tar mest plats eller det som inte håller sig färskt i ryggsäcken. Enklast är det att torka grönsaker och frukt men det går att torka kött också. Det finns massor av bra böcker på biblioteket som förklarar hur man gör. Här kommer lite enkla råd och tips.

Dried_mushrooms

Det går att torka i vanlig ugn (men det är enklast om man har en varmluftsugn). Det går lite långsammare än om man har en tork men en sån är det ju inte alla som har hemma.
Skär stora matvaror som äpplen, persikor, aprikoser, päron, paprikor, zucchini och lök i tjocka skivor. Små grönsaker och frukter kan torkas hela.

Använd en stor plåt för varje fas i ugnen. På en plåt kan man lägga upp till ett kilo skivad mat i ett jämt lager. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för luften att strömma fritt runt maten.
Värm ugnen till 65 grader. Ställ in plåtarna med maten i ugnen. Värmen i början av uppvärmningen tar bort fukt från maten. Sänk värmen till 60 grader när ytan på maten känns torr. Det här är det mest avgörande momentet eftersom man inte skall torka maten för fort för då kan de bli segt som läder. Den slutgiltiga torkfasen kan ta mellan 5 och 8 timmar. Ugnsluckan bör stå på glänt så att fukten kan sippra ut. Om det inte finns någon fläkt i ugnen kan man ställa en fläkt framför den öppna ugnsluckan så att luften cirkulerar.

En gång i halvtimmen eller så kan man byta plats på plåtarna. Vänd på maten då och då så att den torkar jämt och inte fastnar.

För att torka en maträtt, till exempel en gryta eller liknade lägger man ut maten jämt på en plåt och torkar den i ugnen på samma sätt.

När maten torkats och svalnat kan den läggas i plastpåsar. Förvara maten svalt och mörkt tills det är dags att packa den i väskan.
När man använder den torkade maten i recept tillsätter man bara vatten och låter den svälla tillräckligt. En bra tumregel är 4 dl vatten per 2 ½ dl torkad mat. Häll inte i för mycket vatten, för då blir det grötigt. Om det skulle behövas mer vatten kan man alltid hälla på mer senare. Blötlägg över natten i en plastpåse. Det går också att blötlägga vid lunchen så går det fint att äta till kvällsmat. 2-3 timmar minst behövs. Har man bråttom kan man koka maten, då sväller det fortare. Grönsaker kan man lägga tex direkt i soppan och koka den där. Grönsaker behöver inte svälla först.