Grundrecept på bröd och kaka

Ingredienser (6 små bröd):
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
Olja

Gör så här:
Hemma: Blanda alla torra ingredienser i en påse.
Ute:
1. Blanda 1 ½ dl vatten i påsen.
2. Kåda degen i påsen.
3. Forma 6 små bullar, de är enklast att steka om man gör mindre platta bullar.
4. Stek bullarna i lite olja tills de blir gyllenbruna på bägge sidor. Stek på låg värme så att de hinner bli klara i mitten innan de blir för bruna på utsidan.

Varianter på brödet kan enkelt göras genom att byta mjölet eller delar av mjölet (bäst blir det om man tar ca 3 dl vetemjöl och byter 2 dl) till dinkel, graham eller rågmjöl. Smaksättningen kan varieras i det oändliga. Förslag; brödkryddor (färdig bandning eller kummin, fänkål, oregano, timjan, anis eller rosmarin), russin, aprikoser, hasselnötter, valnötter, solrosfrö, linfrö, fetaost, soltorkad tomat, oliver.
Sött bröd kan man göra genom att tillsätta 2-4 msk socker i degen. Den söta degen kan man piffa upp med olika godsaker tex; kardemumma, kanel. Den färdiga kakan lyxas till med nutella och banan eller Philadelphia ost med florsocker i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *