Foliepaket

Hur man gör ett bra foliepaket:

  1. Lägg en rektangulär bit folie (välj tjock rejäl grillfolie) på en plan yta.
  2. Lägg ingredienserna/det du skall grilla i mitten av foliebiten.
  3. Vik långsidorna av foliebiten till mitten och vik sedan kortändarna mist två gånger för att få ett paket som inte läcker men som släpper ut ånga.

Jalapeño poppers

Tag bort stjälken och stjälkroten från 8 färska hela jalapeños. Skrapa ut kärnorna och fyll jalapenosarna med färskost. Använd göra ost med krydda tex. vitlök. Det går också bra med vanlig hårdost men krydda då med chilisås elelr örter för att ge lite extra till fyllningen.

Vänd runt jalapenosarna i lite olja och salt. Lägg dem i ett foliepaket och grilla på medium värme i ca 10 minuter. Vänd paketet ofta så att det inte bränns.

Heta nötter

Vänd runt ca 250 gr blandade nötter i en 1-2 tsk chiliflingor, 1 krm kajenpeppar, 2 msk flytande honung och en matsked olja. (om nötterna är osaltade tillsätter du även 1-2 tsk flingsalt) Om du vill kan du även riva över en vitlöksklyfta. Lägg nötterna i ett foliepaket och grilla på medium värme i ca 8 min. Vänd paketet ofta så att det inte bränns vid.

Heta oliver

Vänd 2,5 dl oliver med 1/2 tesked chiliflingor och i pressad vitlöksklyfta. Lägg i ett foliepaket och grilla på medium värme i ca 15 minuter. Vänd paketet ofta så att det inte bränns vid.

Popcorn

Tag en matsked olja och en halv deciliter poppconrkärnor och lägg i en engångs folieform. Omslut folieformen med folie, forma folien till en kupol på ovansidan. Grilla över hög värme. Skaka formen ofta så att kornen inte bränns mot botten. Grilla tills popbandet slutar. Salta och servera.

FNM_060112-50-Things-to-Grill-in-Foil-Popcorn_s4x3.jpg.rend.snigalleryslide

Mat

Maträtter kan också lagas i folie. Man kan tex ta färdigkokt potatis, örter, vårlök, smör och salt i ett paket för att göra lyxiga potatisar.

En scoutklassiker är att ta färdigkokt potatis andra grönsaker och falukorv och grilla i paket. Då har men en hel måltid i ett paket. Det är ofta uppskattat att var och en får göra sitt eget paket och får välja vad den vill ha i. Tänk dock på att det är lätt att en liten (eller för den del stor) scout bränner sitt paket och då kan det bli sura miner. Gör gärna extra paket som du passar själv så att det finns mat till alla även om någon skulle misslyckas.

Dilemmat med folie

Folie är superpraktiskt och så skönt att man slipper att diska. Men folie är INTE miljövänligt. Använd folie med måtta och bara då det faktiskt behövs. Har ni möjlighet att ta hem och källsortera det använda folien är det givetvis bättre än att bara kasta i brännbart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *